Reistips Costa Rica

reistips costa rica

Reistips en handige reisinformatie over Costa Rica

Voorbereiding
Voor je op reis gaat naar Costa Rica kun je alvast aan de hand van deze reistips een paar zaken regelen.

Verzekeringen
Zorg voor een goede reisverzekering. Ga na wat de verzekering betaalt en voor jou regelt als je plotseling de reis moet afbreken. Welke spullen zijn wel en niet verzekerd?
Als je reispapieren en waardevolle spullen onbeheerd in een auto of op het strand achterlaat zijn die NOOIT verzekerd tegen diefstal. Waardevolle spullen moeten altijd in een kluis of op je hotelkamer worden bewaard. Tijdens het reizen waardevolle spullen altijd bij je houden.

Ziektekosten:
Neem je zorgpas mee, sommige zorgverzekeringen hebben aparte zorgpassen voor reizen naar het buitenland. In het algemeen betaalt de zorgverzekering alleen het bedrag wat de behandeling of medicijnen in Nederland zou hebben gekost. Loop je door persoonlijke omstandigheden extra risico’s? Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Bankpassen
Zorg dat je bankpas ook gebruikt kan worden in Midden Amerika. Dat kun je inschakelen op de website van jouw bank.
Neem ook een VISA creditcard mee. Als je een auto huurt moet er tenminste $1000 op staan om de borg te kunnen betalen.
Het kan gebeuren dat een ATM jouw bankpas niet accepteert, dan is de VISA card altijd nog een middel om aan geld te komen bij een bank.
Bewaar bankpas en creditcard op een aparte plaats. Als de een verloren raakt, heb je de andere nog.

Reispapieren
Je hebt als Nederlander alleen een paspoort nodig om Costa Rica in te reizen. Zorg dat je paspoort geldig is, tenminste tot drie maanden na aankomst in Costa Rica.
Belangrijke reistip naar Costa Rica: reis je via de USA naar Costa Rica, dan moet je ESTA aanvragen bij het Amerikaanse gouvernement. Doe dat tenminste 72 uur voor vertrek uit Nederland. Vul het formulier zorgvuldig in, maak absoluut geen schrijffouten. Anders wordt op Schiphol de toegang tot het vliegtuig geweigerd. HIER VRAAG JE ESTA AAN.
Vlieg via Canada dan moet je ook om hier toestemming vragen. Dat doe je via ETA. HIER AANVRAGEN.
Neem een geldig Nederlands rijbewijs mee als je van plan bent een auto te huren. Dat is voldoende. Internationale rijbewijzen, zoals door ANWB afgegeven, zijn niet geldig.

Kopie maken
Maak van alle bankpassen, paspoorten en andere waardevolle documenten een scan. Bewaar die scan op een veilige plaats in de cloud, bijvoorbeeld door  de scan aan je eigen e-mail adres te sturen.
Mocht je op reis deze documenten kwijt raken dan heb je altijd nog een scan in de inbox van je e-mail adres staan.
Maak een fotokopie van je paspoort (bladzijde waar je foto op staat en bladzijde waar de stempel op staat die je hebt gekregen toen je Costa Rica binnen kwam) en rijbewijs. Leg deze kopieën in het dashboardkastje van je huurauto in Costa Rica. De originelen bewaar je veilig in de hotelkluis of hotelkamer.

reistips Costa Rica

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht in Costa Rica.
Malaria en gele koorts komen in Costa Rica alleen voor in ver afgelegen gebieden, waar geen wegen zijn en waar toeristen nooit komen.
Dengue, Zika of Chikungunya zijn ziektes die door de tijgermug worden verspreid maar waar geen vaccinaties voor bestaan. Vermijd gebieden waar het met de hygiëne niet zo nauw genomen wordt. Lege blikjes, rotzooi en oude autobanden zijn de ideale broedplaatsen voor de larven van de tijgermug. Zorg voor antimuggen spray en ventileer de hotelkamer. Muggen hebben een enorme hekel aan tocht en aan de geur van Vicks of tijgerbalsem.
Inentingen tegen DTP en Hepatitis A en B worden door de GGD geadviseerd. Maar dat is je eigen keuze. Vaccinaties worden vaak vergoed door de zorgverzekering.

Gebruik je medicijnen? Neem dan het recept mee, dat is handig als je plotseling medicijnen nodig hebt. Voor sommige medicijnen die onder de opiumwet vallen heb je een doktersverklaring nodig. Ook als je injectiespuiten meeneemt in je handbagage moet je een doktersverklaring bij je hebben. Zwangere vrouwen en personen met gezondheidsproblemen worden aangeraden om de huisarts te raadplegen alvorens op reis te gaan.
Een reistip Costa Rica is om in jouw reisapotheek naast pleisters en hoofdpijntabletten ook anti-diarree tabletten (bv. loperamide) te stoppen. Loperamide is niet geschikt voor zwangere vrouwen of personen die andere medicijnen slikken. Drink vooral veel water of frisdrank zonder prik.

In Costa Rica heb je overal wel een “farmacia”, dat zijn apotheken waar vaak een arts aanwezig is. Daar kun je in veel gevallen medicijnen kopen.
Ziekenhuizen en doktersposten zijn overal aanwezig. Daar kun je altijd basis hulp krijgen. Bij ernstige complicaties is het verstandig je te laten vervoeren naar een van de gerenommeerde privé ziekenhuizen in San José.
Graag willen we helpen een antwoord te vinden op vragen met betrekking tot gezondheidszaken.

reistips en vliegtickets costa rica

Vliegtickets
Ben je op zoek naar vliegtickets?
Reistips naar Costa Rica bij het zoeken naar tickets:
Zet op je computer je browser eerst op de “incognito” stand. (Dat doe je door helemaal rechtsboven in je browser bij de knop browser-instellingen) Daardoor voorkom je dat websites “cookies” op jouw computer zetten en de volgende keer dat je gaat zoeken, precies weten welke prijzen ze vorige keer aan jou hebben laten zien.
Je kunt kiezen om zo snel mogelijk van A naar B te vliegen, in veel gevallen moet je onderweg toch wel een keer overstappen. Hoe korter die overstap, hoe duurder de ticket meestal is. Tickets kunnen plotseling een stuk goedkoper worden als je een lange stopover maakt.

Tickets kunnen ook veel goedkoper worden als je onlogische routes kiest met onderweg meerdere stopovers. Maar dat is alleen weggelegd voor reizigers met weinig geld en veel tijd.
Reistip naar Costa Rica: kies ook eens een andere reisdatum. Soms kan vertrekken op dinsdag zomaar €200 goedkoper zijn dan vertrekken op zaterdag. Of andersom.
Sommige websites bieden de mogelijkheid om jouw “alerts” te sturen. Kies voor een bepaalde reis en de website stuurt je berichten wanneer de tarieven naar beneden gaan.
Wacht niet te lang met tickets boeken. Last Minute tarieven bestaan eigenlijk niet meer, prijzen gaan naarmate de reisdatum nadert alleen maar omhoog.

Vliegtuigtickets kun je kopen bij Momondo.nl
Momondo zoekt naar de goedkoopste, snelste en beste tarieven.
Heb je eenmaal iets uitgezocht dan wordt je doorgeleid naar een reisbureau die uiteindelijk de ticket tegen die prijs verkoopt.
Dat levert meestal de beste prijs op, maar het nadeel kan zijn dat je op een later tijdstip op de website van de airline geen extra opties kunt kopen. (Economy-plus stoelen of extra koffers).

Prijzen vergelijken doe je ook via Google flights. Deze website gaat voor jou op zoek naar allerlei mogelijkheden. Je kunt er van alles ingeven: verschillende vliegvelden voor vertrek en/of aankomst. Rechtstreeks of via via vliegen, stopovers ingeven, enz. Ook kan Google Flights jouw “alerts” sturen. Dan blijf je op de hoogte van de tarieven op een bepaald traject.

Vliegtuigmaatschappijen die op Costa Rica vliegen:

KLM vliegt in de wintermaanden rechtstreeks van Nederland en Costa Rica. Maar je kunt ook vliegen met een tussenstop in Panama. Uitstekende service!
Met een tussenstop in Mexico kan ook, maar dat raad ik niet aan.

Air France vliegt vanuit Parijs rechtstreeks naar Costa Rica. Uitstekende service.

Lufthansa vliegt vanaf Frankfurt naar Costa Rica met een overstap in Panama. Prima service.

Swiss Air/Edelweiss Air vliegt via Zürich rechtstreeks op San José. Prima service aan boord.

Iberia vliegt je van Amsterdam naar Madrid waar je in korte tijd van het een gebouw naar het andere gebouw moet hollen voor de rechtstreekse vlucht naar Costa Rica. Redelijke service, koffers blijven nog al eens staan in Madrid en komen dan met de volgende vlucht mee. Service is standaard.

Condor vliegt vanaf Frankfurt rechtsreeks naar Costa Rica met een korte tussenstop van een uur in de Dominicaanse republiek. Je mag het vliegtuig daar niet verlaten. Standaard service.

British Airways vliegt van Londen naar San José. Als je van Amsterdam naar Londen vliegt moet je wel een vliegveld wissel doen.

Tui vliegt op Liberia in Costa Rica. Maar tickets koop je altijd in combinatie met het verblijf in het Tui hotel in Costa Rica via een reisbureau van Tui.

Dan zijn er nog de maatschappijen die via de USA of Canada vliegen.
Delta heeft een standaard service.
America Airlines en United Airlines zijn vaak erg goedkoop, de service is erg matig.  
Als je via de USA vliegt, dan kiezen voor een overstap in Houston of Atlanta. Daar hoef je niet met je koffer te sjouwen. Miami en Newark zijn beruchte ouderwetse vliegvelden met onvriendelijk en chagrijnig personeel, een hoop gesjouw met koffers.
Vlieg je via Mexico, reken dan ook op een redelijk chaotisch vliegveld en gesjouw met koffers.
Overstappen in Canada,USA of Mexico vereist veel tijd (en geduld), reken op minimaal 2,5 uur overstaptijd. Ze wachten niet op jou!

Vragen

Heb je nog specifieke vragen, wil je meer reistips over Costa Rica ? Stuur dan een BERICHTJE